Fortsätter på bett frasen

Jag googlade runt lite, för att få mer information om rakt bett. Då kom jag in på en "bettshopp". Lite längre ner hittade jag en väldigt intresant text som jag tänkte att ni med skulle få ta del av:

"3-delat, rakt eller "vanligt" 2-delat ? Fler och fler börjar använda de snälla 3-delade betten, de med oval i mitten ligger fint i hästens mun och passar särskilt bra på hästar med liten-och/eller känslig mun. De raka betten ( med vanliga sidoringar ) har också börjat uppskattas allt mer, ligger rakt i munnen och kan alltså inte klämma/sticka upp eller ner någonstans i hästmunnen. Tvådelade bett är fortfarande vanliga och ett normalt eller smalt  passar en del hästar, men ligger sämre i en hästmun än vad ett 3-delat eller rakt bett gör.  Kom alltid ihåg att ett bett är aldrig skarpare än den hand som håller i tygeln! Tänk också på att nosgrimman ska vara lagom spänd. Ett par fingrar ska lätt få plats mellan nosen & nosgrimman. Nosgrimman är endast till för att hålla bett & träns på plats! En för hårt spänd nosgrimma orsakar skavsår innuti hästens mun. Om hästen tex gapar eller lägger tungan över bettet, spänn då inte nosgrimman, utan ta reda på varför hästen gör detta. Det kan vara så enkelt som att tex bettet tar för stor plats i munnen eller tex trycker ner på tungan och känns obehagligt för hästen. Kommer du själv inte fram till någon lösning som passar din häst, kontakta en kunnig hästtandläkare. När du provar ett nytt bett: Prova gärna utan nosgrimma. Då har du störst möjlighet att märka om det är något som hästen inte tycker om. Låt även hästen prova ett bett ett par gånger. Det kan ta tid att vänja sig vid ngt nytt."


Det som är fet markerat är det jag tycker är viktigast.
Håller ni inte med?

En till text som är viktig:

"BETTSTORLEK? Bettet ska ligga rakt i hästens mun och inte sticka ut någonting, när du  tar tag i bettringarna och drar ut bettet så att det ligger rakt i munnen ska munngipan samt hålen som ringarna löper igenom ligga "kant i kant". Är det mer är risken att bettet tex sticker upp i gommen/ner i tungan på hästen & kan göra den illa, och den risken är störra än att det tex skulle "nypa" hästen i mungiporna. Bettet ska heller inte vara tjockt, ett smalt bett tar mindre plats i munnen och är på så sätt trevligare för hästen. Tänk på att hästen måste kunna stänga munnen kring bettet, utan att det tar emot i lanerna. När hästen har sin mun stängd: lyft upp läpparna på sidan av hästens mun och titta på utrymmet som blir mellan lanerna. Bettet ska alltså få plast där. När du mäter bettet är det den del som hästen har i munnen som mäts. Bettstorlekarna har "krympt" på senaste tiden, då fler & fler insett / fått lära sig mer om hästmunnar & bett. Det är inte ovanligt med 11,5 cm bett till "stora" hästar och bett över 12,5cm är det inte många som använder idag. Till islandshästar tex, där det förut var vanligt med både 11,5 samt 12,5, säljd det idag, ofta på inrådan från tandläkare, både 9,5 10,5 samt en del 11,5cm."

Allt är vitigt. Självklart ska man veta det här, men tycker det var väldigt bra formelerat faktiskt. Det är ganska logiskt det som står enligt mig.
Hur ser ni det på det här med bett?

För att komma till sidan klickar du helt enkelt bara här.

Kommentarer
Postat av: josefine

Jag håller inte med om att det är handen som avgör hur skarpt bettet är. För man ska aldrig rida med en hård hand, alltid sträva efter en mjuk och fin hand. Den ursäkten används ju väldigt flitigt av de som rider på skarpa bett. Det är nog för att dölja att de inte alls kan rida sin häst på ett mildare bett.



Sen är det sjukt många som har för långa bett. Man ska kunna dra i bettet och bettet ska inte sticka ut, då är det för långt. Inte skönt om det glider omkring i munnen på hästen, när det finns skarvar och delningar på det. Hua >.<

2011-03-24 @ 13:15:06
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: carolinhe med H

Kikar in och hoppas att allt är bra! :)

Kram! ♥

2011-03-24 @ 19:55:40
URL: http://carolinhes.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0